Skal du på bilferie?

Det er mange ting du bør huske på for å klargjøre bilen til ferien, slik at du unngår å gå på en unødvendig smell som i verste fall kan legge en demper på hele feriestemningen.

 

Særlig ved kjøring i utlandet har mang en norsk bilist fått biltrøbbel som har kostet dem store deler av ferien. La oss derfor se på noen tiltak du kan gjøre for å unngå å få deler av ferien ødelagt.

Er bilen i stand?

Det første du bør forsikre deg om er at bilen er i kjøremessig stand. Få den inn på verksted dersom du er bekymret for om den vil klare seg hele ferieturen, og i tilfelle ventetid bør dette gjøres så fort som mulig før ferien. Kommer bilen din til å være mer lastet når du skal på bilferie enn den er ellers? I så fall er det viktig å få dekkene undersøkt. En tommelfingerregel sier at når bilen er lastet bør det være 10 % mer luft i dekkene enn vanlig.

Optimalt dekktrykk varierer selvsagt fra bil til bil, og du kan finne ditt i bilens instruksjonsbok. På lange bilturer kan tross alt dekkene bli slitt ut ganske fort. Når du gransker bilen for å finne ut om noe ikke er som det skal før du skal på ferie, vet du aldri hva du finner. Tenk om det for eksempel viser seg du trenger nye fjernlys foran?

Pakking i bil

Tenk smart når du skal pakke. Plassér bagasjen i bagasjerommet etter tyngde: den tyngste og største bagasjen skal innerst. Slik unngår du at bagasjen vil bevege seg for mye ved bråbremsing. La heller ikke små gjenstander ligge løst i bilen; ved bråstopp kan disse bli vonde å få i fjeset. Sørg også for å ikke ha overvekt i takboksen eller takststaviet. Dersom du skal ha med kjæledyr er det tryggest å ha det i bur i bagasjerommet. Eventuelt kan du investere i et eget sikkerhetsbelte for dyret. Noen velger til og med å ha kjæledyret på gulvet under hanskerommet, foran stolen på passasjerstolen.

Vær forberedt på punktering

Selv om det ikke er så ofte dette forekommer, er det absolutt en mulighet. Punktering er faktisk en av de vanligste grunnene til at bilister tilkaller veihjelp, og det er spesielt kjipt når det skjer på ferie. Derfor anbefales det å ha med reservehjul, startkabler, slepetau og riktige hjulbolter. Skal du til utlandet må du finne ut om du er dekket av forsikringsselskapet ditt der. Det er også lurt å orientere seg om hvor nærmeste norske/nordiske ambassade eller konsulat befinner seg fra dit du skal.

Dersom du er påpasselig med sikkerheten og tar de nødvendige forholdsreglene, går det som regel bra. Destinasjonen din og stedene du skal innom på veien, er det lurt at du vet litt om. Skal du kjøre gjennom et land med spesifikke krav til for eksempel førstehjelpsutstyr i bilen? I så fall bør du være obs på hva reglene sier i det aktuelle landet. Når alt er på plass er det bare å kjøre forsiktig og nyte ferien!

Scroll to top