Biltur i Norge – tips for langturen

Å kjøre bil i Norge kan være ganske utfordrende. Selv om sommeren kan det være snø og tett tåke på fjellovergangene, og om vinteren kan føret skifte fra tørr veibane til is, underkjølt regn, snø, slaps eller sludd.

Været kan endre seg ganske mye på en biltur, spesielt hvis du skal kjøre lengre avstander. Derfor gjelder det å være forberedt på det meste. Skal du for eksempel kjøre fra sør i Norge til Nord-Norge, kan du ikke ta utgangspunkt i været og føret der du starter. Følg med på værmeldingen, og vær oppmerksom på både føre og vind.

Den viktige sjekklista

Det er også greit å ha en liten sjekkliste som du går gjennom før du starter. Du må selvsagt tenke på hva du skal ha med deg av klær og utstyr, men også på hva bilen kan trenge, og hva du må sjekke før avgang. Listen bør inkludere ting som:

  • Sjekk av dekk og mønsterdybde. Dersom dekkene er dårlige, bør du vurdere å skifte dem før en lengre tur.
  • Sjekk av lys. Hvis noen av bilens lyspærer ikke virker, bør de skiftes.
  • Sjekk av vindusviskere. Gode vindusviskere kan være helt avgjørende i regn, sludd og dårlig sikt.
  • Bytt vindusviskere ofte.
  • Sjekk av vann og olje. Sjekk at det er nok vann og olje på bilen, og at det ikke er noen lekkasjer.
  • Sjekk at bagasjen er forsvarlig pakket. Dårlig sikret bagasje kan være livsfarlig.

Velg dekk etter behov

Ikke alle har like behov når det kommer til dekk. Hvis du bare kjører i bysentrum, trenger du neppe piggdekk. Det blir derimot noe helt annet dersom du skal krysse fjelloverganger på vinterstid. Selv midt på sommeren er gode dekk helt avgjørende for trafikksikkerheten. Hvis du trenger nye dekk, finner du dekk online til alle biltyper. Du kan velge om du vil bytte dekkene selv, eller få et verksted til å gjøre jobben.

Andre ting å tenke på

Hvis det er mulig, bør du ha et par alternative ruter å velge blant. Veier kan bli stengt både av flom og ras, og ferger kan bli liggende til kai på grunn av dårlig vær. Om vinteren kan det være kolonnekjøring over fjellet. Hold deg oppdatert om ting som skjer, for eksempel ved å høre på radio. Ta med varme klær og gjerne litt ekstra mat i bilen.

Scroll to top